עבודה בחו"ל

במדריך הזה אני הולך לענות לכם על השאלות הבאות:

1. האם באמת כדאי לטוס ולעבוד בחו"ל?
2. כשאומרים עבודות בחו"ל למה הכוונה?
3. באילו מדינות ישראלים יכולים לעבוד בחו"ל?
4. למה בכלל לטוס כשאפשר לעבוד בארץ?
5. כמה כסף באמת צעירים אחרי צבא מצליחים לעשות שם?
6. מה יהיו ההכנסות וההוצאות שלכם?
7. איך כל העסק באמת עובד?
8. מאיפה מתחילים?

האם כדאי לחיילים משוחררים לטוס לעבוד בחו"ל - המדריך השלם! 

תראו, הרבה אנשים אוהבים לשמוע "כן או "לא". אבל אני הולך רק לספר לכם איך כל העסק הזה של עבודה בחו"ל פועל מהרבה ניסיון אישי במקומות שונים בעולם, ואתם תחליטו לבד אם זה מתאים לכם או לא.  
אני לא הולך לשכנע אתכם לטוס ואני לא אגיד לכם גם אל תטוסו. ההחלטה בידיים שלכם. אני אגיד לכם בדיוק מה קורה בעבודות האלה, אציג בפניכם גם את הדברים הטובים אבל גם את כל הרעים. 

המדריך קצת ארוך, אבל היי! אם אתם לפני החלטה, כדי להשקיע כמה דקות של קריאה ולחסוך לעצמכם המון בלגן. 

אז יאללה בואו נתחיל! 

כשאומרים עבודות בחו"ל לצעירים למה מתכוונים?

אם אתם שומעים על עבודות בחו"ל לצעירים בני 20-30 כנראה שמתכוונים לעבודות בתור אנשי מכירות בעגלות/בחנויות או מכירת ציורי שמן מבית לבית. המדריך הזה הולך להתמקד בעיקר במכירות בעגלות בחו"ל. 


מה מוכרים בעגלות?

כל מיני דברים אבל המוצרים הכי פופולריים בשנים האחרונות שבטח גם שמעתם עליהם הם: מוצרי טיפוח וקוסמטיקה (של ים המלח, Dead Sea), מיישרי שיער, כריות חימום, אביזרים לאייפון, משקפיים, קריסטלים ועוד. 

איפה אפשר לעבוד בעבודה הזאת?  

פחות או יותר לכל מקום בעולם שיש בו יהודים. גם במערב וגם במזרח הרחוק! הארצות הכי מועדפות הן: ארה"ב, אוסטרליה, קנדה, דרום-אפריקה, יפן, סינגפור, סין, רוסיה (בד"כ לישראלים דוברי רוסית), וכמובן - בכל הארצות באירופה. יש אפילו עגלות במקומות אקזוטיים כמו ברזיל ותאילנד. 

למה בכלל לעבוד בחו"ל כשאפשר לעבוד בארץ? 

למה הרבה צעירים טסים לעבוד בחו"ל? למה לא להישאר כאן בארץ עם החברים והמשפחה האוהבת והתומכת?

אני הכרתי כל מיני חבר'ה צעירים ובגדול אפשר לסווג אותם ל-3 קטגוריות: 
1. אלה שפתוחים ומוכנים להרפתקאות, לחידושים, לשהייה ארוכה בחו"ל בלי להרגיש געגועים יותר מידי. 
2. אלה שנוסעים לעבוד בחו"ל אבל מתגעגעים נורא הביתה. 
3. אלו שבחיים לא יטוסו לתקופה ארוכה לחו"ל בעיקר בגלל משפחה/חברים או בגלל שהם לא עצמאיים מספיק.  

אז זה עניין של אופי.
הסיבה העיקרית שבגללה נוסעים: כסף!!!
האם זה נכון שבאמת מרוויחים המון כסף כמו שרואים במודעות הפרסום ובהבטחות של החברות האלה (20 אלף שקלים בחודש)?  את התשובה לשאלה הזאת אני אגלה לכם בהמשך של המדריך. 
הסיבה השנייה שבגללה צעירים נוסעים: הרפתקה וטיול! 

כמה כסף אנשי מכירות צעירים מרוויחים בחו"ל? 

ובכן, אולי זה ישמע לכם טריביאלי אבל המוכרים מתחלקים בעיקר ל-3 סוגים:

1. בינוניים (אנשים שעושים משכורות יפות של 6,000 עד 20,000 שקלים בחודש בערך).
2. תותחי-מכירות (אנשים שאצלם למכור זה נמצא בדם. הם עושים משכורות מדהימות של 20, 30, 40, 50 אלף שקלים בחודש. במקרים נדירים יש כאלה שגם עושים יותר. הרבה יותר).
3. לא יוצלחים (אנשים שפשוט טובים בדברים אחרים אבל ממש לא טובים במכירות. מצליחים לעשות ממש מעט כסף שבקושי מכסה להם את הוצאות השהייה בחו"ל ולפעמים אינם מקבלים משכורת בכלל).

כמו שהבנתם, איך שאני רואה את זה יש 3 סוגים של אנשי מכירות. נשמע לכם מובן מאליו, נכון? אבל ממש לא! להיות איש מכירות מצליח זה ממש באופי. אני פגשתי הרבה מאוד אנשים שטסו לחו"ל לעבוד בעגלות, לא הצליחו, התאכזבו וטסו בחזרה לארץ עם הזנב בין הרגליים. אותם אנשים לא הצליחו כי פשוט לא היה להם את זה, נקודה! יש אנשים כאלה. רובם משתדלים וממשיכים לעבוד ומסרבים להבין שהם פשוט לא טובים בזה. אני עוד ארחיב בהמשך המדריך על אותם אנשים שלא מצליחים למכור ומה בדיוק קורה להם בחו"ל (רמז: אתם לא תאהבו לקרוא את מה שאני הולך לכתוב כאן!).

יש כאלו שאומרים שה-כ-ל תלוי בסיילזמן (Salesman). הכוונה לכמות הכסף שתצליחו לעשות. אני לא לגמרי מסכים עם זה, כי גם המיקום שבו עובדים מאוד משפיע על הסכום שתעשו. זה תלוי באיזו מדינה אתם עובדים, במיקום של הקניון (ברמה של האוכלוסייה המקומית), וכמובן - מה אתם מוכרים.

ההכנסות וההוצאות החודשיות - כמה ואיך?  

אז אחרי שהבנתם כמה כסף אפשר להרוויח, אני הולך לספר לכם איך המשכורת שלכם נקבעת ומהם ההוצאות שיהיו לכם אם תעבדו בעגלות בחו"ל. זה מאוד חשוב להבין בפני מה אתם עומדים כדי שתוכלו לשאול מראש מה התנאים שתקבלו. בנוסף, אתם יכולים "להתמקח" ולהגיע להסדר מסוים עם הבעלים של החברה שבה אתם עובדים לגבי הוצאות מסוימות או להתמקח על אחוזי הכנסה מהמכירות שלכם.
חשוב לדעת! יש מאות חברות עגלות ברחבי העולם ולכל חברה יש הוצאות שונות, כל חברה עובדת בצורה שונה, בכל חברה תקבלו תנאים שונים.


כיצד השכר שלכם נקבע?

בגדול, הכסף שאתם מרוויחים הוא נגזרת של כמות המכירות שלכם. מה זה אומר? זה אומר שככל שתמכרו יותר - כך תעשו יותר כסף והפוך. בדר"כ האחוזים שאתם תקבלו לכיס שלכם הם בסביבות 20%-30% (תלוי במקום שאתם עובדים).
יש חברות שנותנות שכר לפי מדרגות (למשל: עד 500$ מכירות ביום תקבלו 20% ואם עברתם את זה תקבלו 30%).
יש חברות שמחלקות בונוסים (למשל: מכרתם היום מעל ל-1000$ ? תקבלו בונוס של 50$ על-חשבון החברה).
יש חברות שזה עובד אצלם לפי וותק - ככל שאתם מוכר וותיק - כך תקבל יותר. אם אתם רואים שאתם מוכרים מוצלחים - אתם יכולים לבקש העלאה באחוזים כי זה לגיטימי ומגיע לכם!

יש חברות שמורידות אחוז מסוים מהמשכורת שלכם בגלל כל מיני סיבות - מס הכנסה, אבטחה, אישור העסקת עובד זר ועוד. לדעתי, מדובר בחארטה אחת גדולה, ממש "ישראבלוף".. אבל זו רק דעתי ואם אתם לא מקורבים באמת לצלחת אתם לא יכולים להוכיח שזה שקר. ברוב החברות שאני עבדתי בהן לא הורידו לי שקל, אבל יש מעסיקים שממציאים דברים כדי לנגוס עוד טיפה במשכורת שלכם.

מהן ההוצאות הכספיות שלכם בחו"ל?


1. שכר דירה - נע בין 200$-1000$ בחודש לכל בנאדם. תלוי בחברה שבה אתם עובדים. יכול להיות שתתחלקו עם שותף או שניים בחדר אחד ויכול גם להיות שתהיו לבד. יכול להיות שתקבלו גם דירת סטודיו פרטית משלכם. יכול להיות שתתגוררו בוילה מפוארת עם בריכה ומשרתים ויכול להיות שתגורו בדירה נידחת, ישנה ומלוכלכת.

2. הוצאות תחבורה - נע בין 0$-200$ בחודש לבנאדם. אם אתם מחזיקים מכונית של החברה, יכול להיות שידרשו מכם לשלם עבור השכרתה ולהשתתף בהוצאות הדלק. יכול להיות שתתניידו מהבית לעבודה במוניות, רכבות או אוטובוסים - על חשבונכם או על חשבון החברה, תלוי באיזה חברה אתם עובדים.
פרט לזה, אם אין לכם רכב של החברה, אתם כמובן תשלמו בעצמכם הוצאות תחבורה של יציאה לבילוי בעיר וכו'.

3. אוכל ודברים לבית - נע בין 200$-1500$. תלוי באיזה מדינה אתם עובדים (למשל לאכול בתאילנד זה כלום כסף אבל בגרמניה זה הוצאה משמעותית) ותלוי גם כמה אתם אוכלים בחוץ, יושבים במסעדות או קונים הכל בסופרמרקט. גם מוצרי ניקיון או כלי-בית אתם צריכים שיהיה לכם (על חשבונכם או על חשבון החברה). יכול להיות שתגיעו לבית שיש בו הכל מאלף עד תו ולכן לא תצטרכו לקנות כלום, אבל יכול להיות שתגיעו לבית לא לגמרי מאובזר ותצטרכו לקנות אביזרים שונים מכספכם הפרטי (או לבקש ממנהל החברה).

4. בזבוזים (שופינג ויציאות) - תלוי בכם. אפשר לבזבז מעט ואפשר המון. 


עבודה בעגלות בחו"ל - איך זה באמת עובד?!

יש כמה דברים שאולי לא לקחתם בחשבון אבל חשוב שתדעו לפני שאתם מחליטים לטוס.

הרבה בלגן בבית המשותף

תראו חברים, אם אתם הולכים לחלוק בית בחו"ל עם עוד כמה עובדים שכל מה שמעניין אותם זה כסף - זה מתכון למריבות ולבלגן. נתקלתי בהרבה מקרים שאנשים רבים על ניקיון (למה לא שטפת את הכלים אחרי שאכלת, למה השארת את האסלה מלוכלכת, למה השאירו את השולחן עם פירורים. וזה רק על קצה המזלג), וגם רבים על אוכל (מה לקנות בסופר, מה לא לקנות, מי אכל לי, מי שתה לי). אחרי הכל - כולם חולקים מקרר אחד משותף. היו מקרים שבהם אנשים היו מתחלקים בבית לקבוצות, לזוגות או לשלשות כדי לעשות קניות ביחד, לבשל בבית ולאכול ביחד. והיו גם כאלה שהיו מעדיפים להיות לבד בכל מה שקשור לקניות ולהכנת אוכל בבית. הסיבה היא: אוכל עולה כסף, אז יהיו כאלה שיגידו לדוגמה: "למה לי לעשות קניה משותפת אם דני רוצה שניצלים ואני בכלל טבעוני.. למה לי לשלם על דני כסף".

טיפוח תאבת-בצע 

העבודה הזאת הולכת לטפח לכם את תאבת הבצע שלכם. לעבוד בעבודה כזאת זה קצת ממכר כי אתם כל יום מתחילים מחדש ומנסים לסיים את היום עם מספר (סכום מכירות) כמה שיותר גבוה, כדי שהמשכורת החודשית שלכם תהיה גבוהה. ברוב המקרים אתם תעבדו מהבוקר עד הלילה ובמקומות מסוימים תצאו מהקניון כשכבר בחוץ יש חושך. אתם תרדפו אחרי כסף וזה גם עלול להגיע למריבות על כסף עם הבוס או עם החברים שלכם לעבודה. לפעמים אחרי יום עבודה מתיש לא יהיה לכם כוח לצאת לבלות, לגלות את העיר ולכבוש אותה כמו תייר אמיתי, ובגלל זה ברוב המקרים תצאו לבלות בעיקר בסופי שבוע.

מה קורה לאנשים שלא מצליחים למכור?

כמו שכבר אמרתי, יש אנשים שבאים לעבוד בעגלות אבל לא מצליחים למכור כי הם פשוט לא טובים בזה. ברוב המקרים - הבוס יציב לאותם אנשים דד-ליין וסוג של "אולטימטום" כדי להתחיל לעשות כסף, אבל אם הם לא יעמדו ברף הנדרש - הבוס פשוט יסלק אותם מהבית ומהעבודה. יש בוסים יותר נחמדים ויש גם פחות, תלוי על מי אתם נופלים.


אז החלטתם שאתם רוצים לטוס ולעבוד בחו"ל. מאיפה מתחילים? 


טוב, אז איך זה עובד ולמי פונים כדי לעבוד בחו"ל?
רוב רובם של החיילים המשוחררים שטסים להרוויח כסף בחו"ל עושים זאת דרך חברות השמה בארץ. חברות ההשמה האלה מומחיות בלשלוח ישראלים צעירים לחוץ לארץ כי לעבוד.
בין חברות ההשמה בארץ קיימות: טרמינל, מכה, ג'ובניק, אוקטיפוס, פנאן ג'וב, ד"ר ג'וב, בומבה ג'וב, והרשימה עוד ארוכה.
אולי שמעתם כבר על חלקם ואולי לא. מה שבטוח אחת מהן היא הכתובת שלכם להתחיל עם התהליך.
כל חברת השמה כזאת עובדת בשיתוף עם כמה חברות מכירות במדינות זרות - ששם אתם תעבדו.

בקצרה - מהרגע שקיבלתם החלטה לטוס ועד שאתם עובדים בחו"ל - זה מה שיקרה פחות או יותר: 

1. אתם יוצרים קשר עם חברת השמה בארץ.
2. חברת ההשמה קובעת איתכם מיפגש אישי כדי להכיר אתכם ולספר לכם יותר עליהם.
3. חברת ההשמה מציעה לך כמה אפשרויות והצעות לעבודה ביעדים שונים סביב העולם, לפי בחירתך.
4. הם מקשרים אותך לחברה הרלוונטית במדינה שבה אתה רוצה לעבוד.
5. אחרי תיאום עם מנהל החברה בחו"ל - אתה קונה כרטיס טיסה וטס לשם. כאשר תגיע, מנהל החברה יקבל אותך בשדה התעופה או במקום אחר שקבעתם מראש וילווה אותך לבית המגורים של צוות העובדים.
6. מכאן ואילך, אתה תכיר את העובדים, את הנהלים, את מנהל ואיך הכל עובד.

אם אתם בעלי דרכון זר או ויזה - אתם יכולים להתחיל מכאן.
בהצלחה!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תרגישו חופשיים לכתוב תגובות, הערות או שאלות שיש לכם!